Publicerad den Lämna en kommentar

Fungerar hörapparater om man lider av tinnitus?

fungerar-horapparater-tinnitus

Hörapparater kan vara till hjälp för dig som lider av tinnitus. De kommer att hjälpa dig med din hörselnedsättning samt det finns också olika tinnitusprogram i dina nya hörapparater. Hörapparater, precis som formgjutna hörselskydd, kan vara värdefulla hjälpmedel för att bättre hantera din tinnitus.

Tinnitus är en hörselrelaterad störning som innebär en upplevd ringning eller brus i öronen utan att det finns något yttre ljudkälla. Det kan vara en konstant störning eller komma och gå i perioder.

Även om hörapparater inte direkt behandlar tinnitus, kan de bidra till att minska obehaget och förbättra den övergripande hörseln för personer med både hörselnedsättning och tinnitus. Du behöver också anstränga dig mindre för att höra om du har hörapparater. Det brukar ha en positiv effekt på personens tinnitus eller öronsus. Hörapparater hjälper till att förstärka ljud från omgivningen och gör det lättare att höra vardagliga ljud. Detta kan distrahera uppmärksamheten från tinnitusljudet och ge en bättre övergripande ljudmiljö.

Moderna hörapparater har tinnitusprogram som du styr via en app

Vissa hörapparater har också funktioner/program som specifikt är utformade för att hantera tinnitus. Dessa kan inkludera funktioner som tinnitusmaskering. Det innebär att en behaglig ljudsignal, som en milt brus eller porlande av vatten, spelas upp för att dölja eller maskera tinnitusljudet. Denna teknik kan hjälpa till att reducera störningen och göra din tinnitus mindre påtaglig och besvärlig.

Det är dock viktigt att notera att effekten av hörapparater på tinnitus kan variera från person till person. Vissa personer kan uppleva en betydande lindring av tinnitus medan andra kanske inte märker någon förbättring alls. Det rekommenderas att konsultera en audionom eller läkare som kan utvärdera din hörsel och tinnitus samt ge anpassade rekommendationer och lösningar för att hantera din specifika situation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *