Publicerad den Lämna en kommentar

Obehandlade hörselskador kan leda till nedsatt kognitiv förmåga

horselskada-kognitiv-formaga

Vikten av att söka hjälp för din hörselnedsättning tidigt är något som har lyfts fram i många undersökningar på senare år. Man vet idag att det finns en ökad risk för att utveckla demens senare i livet om du går länge med en obehandlad hörselskada. Att tidigt få hjälp med hörapparater och andra hörselhjälpmedel innebär en ökad livskvalitet idag och att du minskar risken för att utveckla exempelvis demens när du blir äldre.

I en ny undersökning publicerad i The Lancet så har man undersökt drygt 1200 personer med nedsatt hörsel. Man ser här att den kognitiva förmågan är sämre för de som hör dåligt och inte gjort något åt det jämfört med andra personer i studien.

Man beräknar att ungefär 1,5 miljoner svenskar hör sämre. Av dessa har runt 550.000 hörapparater. Med andra ord så går nästan en miljon svenskar runt och hör sämre utan att göra något åt det. Detta är ett folkhälsoproblem som leder till ohälsa för individen och på sikt stora kostnader för samhället. Om du eller någon anhörig hör sämre – sök hjälp och börja din resa mot ett bättre hörande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *