Publicerad den Lämna en kommentar

Tinnitus Awareness Week – 1,3 miljoner vuxna svenskar lider av tinnitus

behandling-tinnitus

Den 6-12 februari 2023 är det “Tinnitus Awareness Week” runt om i världen. Man beräknar att cirka 15% av den vuxna befolkningen i Europa lider av tinnitus eller öronsus. Översätter man det till svenska förhållanden så handlar det om att cirka 1,3 miljoner vuxna har detta problem. 

– Att uppmärksamma ett stort folkhälsoproblem som tinnitus är jätteviktigt. Många lider i det tysta och vet inte vad man kan göra för att förhindra att problem uppstår, blir värre eller vad man kan göra för att lindra besvären säger Heléne Ljung, Leg. Audionom och verksamhetschef på Eartech Hörselkliniker AB. 

Vad är då tinnitus? Tinnitus är en känsla av ljud i öronen som inte har en fysisk källa. Det är alltså bara personen själv som hör det och inte omgivningen. Ljudet kan vara susande, pipande, brummande, brusande eller låta metalliskt. Även styrkan på ljudet kan variera och i vilka miljöer det uppstår. Man kan ha problem mer sällan eller hela tiden. 

Med hörselskydd kan man skydda dina öron och minska risken för tinnitus

Varför får man tinnitus? Det finns många faktorer som kan orsaka tinnitus. Några vanliga är hörselnedsättning, exponering för höga ljud, stress, biverkningar av vissa läkemedel och andra sjukdomar. Det är fortfarande inte klarlagt varför vissa människor utvecklar tinnitus och inte andra. 

Moderna hörapparater har idag olika typer av tinnitusprogram

Vad kan man göra åt tinnitus? Här handlar det om prevention och rehabilitering. Genom att skydda hörseln och undvika höga ljudnivåer kan du hindra att tinnitus uppstår eller att det blir värre. Om du redan har problem är ett bra första steg att göra ett hörseltest eftersom det många gånger finns en koppling till en hörselnedsättning. Moderna hörapparater har idag olika typer av tinnitusprogram för att underlätta vardagen. Andra metoder som kan minska besvären är bland annat kognitiv beteendeterapi, stresshantering, regelbunden motion och rätt kost. Vad som fungerar bäst är individuellt och beror ofta på vad orsaken till din tinnitus är.

Har du problem med tinnitus är ett bra första steg att söka hjälp hos en audionom

Har du tinnitus som inte går över så är ett bra första steg att ta upp det med din läkare eller söka hjälp hos en audionom. De kan hjälpa dig att fastställa orsaken till din tinnitus och föreslå rätt behandling för att hjälpa dig.

Genom att öka medvetenheten om tinnitus och vad man kan göra åt det så kan vi hjälpa de människor som lider av det att hitta lindring och förbättra sin livskvalitet. Så sprid ordet och hjälp oss att göra skillnad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *