Publicerad den Lämna en kommentar

Vad bör man tänka på när man väljer hörapparater för äldre?

presbyacusis-horapparater

När vi blir äldre hör vi sämre. Att så snart som möjligt följa upp hörseln och prova ut hörapparater är av stor vikt för din förmåga att kommunicera med andra och din allmänna hälsa. Äldre människor hör ofta sämre på grund av en naturlig försämring av hörseln som kallas presbyacusis. Presbyacusis är en naturlig del av åldrandet, men det kan också förvärras av yttre faktorer som buller, sjukdomar och genetiska faktorer. Det är viktigt för äldre människor att besöka med en audionom för att identifiera och behandla eventuella hörselproblem och förbättra sin livskvalitet.

Vid valet av hörapparater för äldre utgår man alltid från individens situation, hörselstatus och förmåga att hantera ett hörselhjälpmedel. Frågan runt hantering är viktig eftersom moderna hörapparater idag är väldigt tekniskt avancerade. Vad bör man då tänka på inför valet av hörapparat?

När äldre människor väljer hörapparater är följande egenskaper viktiga att ta hänsyn till:

  1. Lättanvänd. Hörapparater bör vara enkla att använda och justera, inklusive för äldre människor med minskade färdigheter eller syn.
  2. Komfort. Hörapparater bör vara bekväma att bära under långa perioder av tid.
  3. Ljudkvalitet. Hörapparater bör leverera tydligt och naturligt ljud för att förbättra hörseln och förståelsen av framför allt tal.
  4. Batteritid. Hörapparater bör ha tillräcklig batteritid för att klara en hel dags användning.
  5. Bullerreducering. Hörapparater bör ha en bra dämpning av buller för att förbättra ljudkvaliteten i livliga miljöer.
  6. Funktioner. Hörapparater bör ha funktioner som automatisk anpassning till omgivningsljud, bra riktmikrofoner och funktioner som gör att man kan tala i telefon med sina hörapparater på.
  7. Stöd och service. Hörapparater bör ha tillgång till god support och service för att säkerställa enkel användning och underhåll.
Laddbara i-örat hörapparater är väldigt enkla att hantera och sköta

En viktig faktor är också enkelheten för andra att hantera en hörapparat. Om en person behöver stöd och hjälp med sina hörselhjälpmedel bör personer runt patienten inkluderas i rehabiliteringen. Om man exempelvis är beroende av hemtjänst eller bor på särskilt boende kan uppladdningsbara i-örat hörapparater vara ett bra alternativ. 

Det är också viktigt att diskutera dessa faktorer med din audionom för att välja en hörapparat som bäst uppfyller dina behov och önskemål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *