Publicerad den Lämna en kommentar

Många tandläkare slarvar med hörselskydd

skydd-horsel-tandlakare

I en enkät på Tandläkartidningen, januari 2023, så uppger 53% av de som svarat att man inte använder hörselskydd på arbetet. Undersökningar visar att risken för hörselnedsättning och tinnitus är dubbelt så hög bland tandvårdspersonal jämfört med resten av befolkningen.

Tandläkare bör använda hörselskydd för att skydda sina öron från ljudnivåer som är skadliga för hörseln. Många tandbehandlingar, såsom borrning och slipning, genererar höga ljudnivåer som kan leda till permanenta hörselskador över tid. Hörselskydd kan hjälpa till att minimera exponeringen för dessa ljud och skydda tandvårdspersonalens hörsel på lång sikt.

Tandläkare kan alltså få hörselskador av den utrustning som används på mottagningen. Om du ofta utsätts för dessa ljud, och under långa tider på dagen, så bör du använda hörselskydd. På så vis skyddar du dina öron och minskar risken att få problem senare i livet. 

Vad bör man då tänka på när man väljer hörselskydd för tandläkare? Nedan följer några faktorer. 

  1. Skyddsnivå. Välj hörselskydd med tillräcklig dämpning för att skydda din hörsel från höga ljudnivåer.
  2. Komfort. Säkerställ att hörselskydden är bekväma att bära under långa perioder och passar dina öron.
  3. Hygien: Välj hörselskydd som är lätta att rengöra och tvätta. 
  4. Användningsområde. Säkerställ att hörselskydden är lämpliga för användning i en tandläkarpraktik. Viktigt att de ger en skyddseffekt samtidigt som du hör tal. 
  5. Kompatibilitet. Se till att hörselskydden är kompatibla med annan skyddsutrustning som du behöver använda på jobbet: exempelvis ansiktsmask eller skyddsglasögon.

På Eartech Hörselkliniker har vi lång erfarenhet av hörselskydd och öronproppar för tandvårdspersonal. Kontakta oss gärna för mer information. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *