Publicerad den Lämna en kommentar

Föreläsning på Dalengeriatrikens Minnesmottagning

demens-horsel-forelasning

På torsdagen 23/2 föreläste vi om hörsel och demens på Dalengeriatrikens Minnesmottagning på Dalens sjukhus. 18 medarbetare närvarade och det var läkare, psykologer, arbetsterapeuter och administrativ personal. Jättemånga bra frågor och stort intresse. Rent allmänt är hörsel ofta en bortglömd faktor när man utreder människor för exempelvis demens. Att undersöka nedsatt hörsel är något som man definitivt bör göra i dessa utredningar.

Det finns en stark koppling mellan nedsatt hörsel och demens. Exakt hur det ena påverkar det andra är fortfarande föremål för forskning. 

När hörseln försämras kan hjärnan behöva arbeta hårdare för att bearbeta ljud. Det kan leda till en ökad belastning på hjärnan. En annan teori är att hörselnedsättning kan leda till social isolering och depression som i sin tur kan öka risken för demens. Människor med hörselnedsättning kan ha svårare att delta i sociala aktiviteter och kommunicera med andra. Det kan göra dem mer benägna att isolera sig och känna sig ensamma.

Det är viktigt att notera att inte alla personer med hörselnedsättning kommer att utveckla demens och att det finns många andra faktorer som kan bidra till risken för demens. Men att behandla hörselnedsättning är en viktig förebyggande åtgärd för att minska risken för demens senare i livet och förbättra livskvaliteten och allmänhälsan generellt.

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om hur din hörsel kan påverka din kognitiva förmåga och din framtida hälsa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *