Publicerad den 2 kommentarer

Skydda tandvårdspersonalens hörsel med formgjutna hörselskydd

avgjutning-horselskydd-tandlakare

Tandvårdspersonal är exponerade för höga ljud i sin arbetsmiljö vilket leder till hörselskador. Speciellt problematiskt är ljuden från high-speed borrar, sugar och ultraljudsutrustning. Det är därför viktigt att använda hörselskydd och minska ljudnivåerna på mottagningarna.

Borrar och handstycken har höga ljudnivåer och exponering över tid skadar hörseln

Exponeringen över tid gör att man riskerar bullerskador. I en amerikansk undersökning så är nedsatt hörsel och öronsus (tinnitus) dubbelt så vanligt bland tandläkare jämfört med befolkningen i övrigt.

-Detta stämmer även in på våra svenska erfarenheter. Många tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor utvecklar hörselskador under sitt arbetsliv säger Heléne Ljung, Leg. Audionom och verksamhetschef på Eartech Hörselkliniker AB.

I en dansk undersökning på tre privata tandvårdskliniker så låg genomsnittsljudnivåerna på mellan 68-75 decibel (dB) med toppar upp mot 112-117 dB. När man utsätts för konstant höga ljudnivåer över tid så ökar risken för bullerrelaterade hörselnedsättningar bland personalen. I den danska studien så upplevde tre av fyra att ljudet under en arbetsdag är för högt och är besvärligt. Nästan hälften upplever problem med tinnitus och öronsus.

Det gör att du senare i livet får problem att höra när exempelvis många talar samtidigt på jobbet eller i sociala sammanhang.

Utifrån avgjutningar av hörselgången kan individuella hörselskydd tillverkas

-En viktig orsak till att många inte använder hörselskydd i sin vardag är att man har svårt att höra vad patienterna säger med dem på. De nya formgjutna hörselskydden med akustiska filter är en lösning på detta. De dämpar buller och bibehåller en naturlig ljudbild, säger Mats Mood, Hörselingenjör och expert på hörselskydd hos Eartech Hörselkliniker AB.

Eartech DM är ett formgjutet hörselskydd för tandvårdspersonal

Idag finns det ett flertal bra formgjutna hörselskydd som är anpassade för personal i tandvården. Man kan enkelt byta filter på dessa och styra hur mycket dämpning du vill ha. Dessa skyddar din hörsel samtidigt som du hör vad kollegor och patienter säger. De tillverkas utifrån avgjutningar av dina öron och kan användas i många år.

2 reaktioner på “Skydda tandvårdspersonalens hörsel med formgjutna hörselskydd

  1. Hej! Vi är intresserade av formgjutna hörselskydd till tandvårdspersonal. Vad ligger era priser på?

    1. Hej Vicki, tack för ditt mail. Vi har ett stort utbud av formgjutna hörselskydd i olika prisklasser. Ring oss gärna direkt på 020-121226 så kan vi hjälpa dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *