Publicerad den Lämna en kommentar

Munskydd och hörapparater

tappa-horapparat-munskydd

Under pandemin använder många munskydd för att minska smittspridningen. En negativ konsekvens av den bredare användningen av munskydd har varit att fler hörselskadade tappar sina hörapparater. Ofta sker detta när man skall ta av och på sitt munskydd. 

När man använder munskydd ihop med hörapparater bör man vara försiktig. Det är inte ovanligt att man tappar en hörapparat speciellt i samband med att man tar av munskyddet. I Västra Götalandsregionen har man haft flera ärenden i veckan med patienter som tappat hörapparater på detta sätt. Man har också utfärdat en varning, att vara försiktig, rapporterar Sveriges Radio

En praktisk lösning är att använda ett silikonband för munskydd. På så vis minskar man trycket på örat och minskar risken att hörapparaten slits av när du tar av ditt munskydd. 

Med ett silikonband för munskydd minskas trycket på örat

Ett annat bra tips är att upprätta en rutin där man alltid kollar att hörapparaterna sitter i när man tagit av sitt munskydd. Detta för att snabbt kunna avgöra om hörapparaten ramlat ur örat. 

Under Covid-19 har kommunikationsproblemen för många hörselskadade ökat. Exempelvis är det svårare att läsa på läppar och ökade avstånd mellan människor gör det svårare att höra. Många äldre med hörselnedsättning har också isolerats under pandemin. När allt fler nu är vaccinerade, kan söka vård och umgås med nära och kära så är det bra att det blir ökad fokus på kommunikationen. Att rätt använda munskydd är en del i detta arbete. 

Många moderna hörapparater har idag speciella program för att underlätta taluppfattningen när den du talar med har munskydd. Vidare har flera modeller av hörapparater en “hitta min hörapparat” funktion där du via din smartphone kan få hjälp att lokalisera ditt hjälpmedel. Ta upp frågan med att hantera dina hörapparater ihop med munskydd med din audionom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *