Publicerad den Lämna en kommentar

15% av befolkningen i Europa lider av tinnitus

tinnitus-vanligt

I en undersökning publicerad i Lancet så har man undersökt över 11400 individer över 18 år. Undersökningen genomfördes i 12 länder. Resultatet var att 14,7% av individerna i undersökningen visade sig lida av tinnitus. Man såg bland annat att ålder och hörselnedsättning var faktorer som bidrog till ökad tinnitus. 

I denna multinationella studie ser man alltså att 1 av 7 medborgare i Europa lider av tinnitus. Det innebär 65 miljoner människor. Av dessa har 26 miljoner en tinnitus som är besvärande och 4 miljoner en svår tinnitus. Att arbeta förebyggande, minska buller och hindra att hörselskador uppkommer är viktiga områden för att bättre förhindra uppkomsten av tinnitus och öronsus. Artikeln i Lancet hittar du här.

Med tinnitus menas att du hör ljud och pip som inte andra kan höra. Dessa ljud kan vara besvärande och uppstå i alla åldrar. Orsaker till att man får problem är exponering av höga ljud, buller, öronsjukdomar eller att du hör sämre. Det kan också bero på att du tar vissa läkemedel, har spänningar i käke eller nacke samt att du lider av andra sjukdomar. 

Lider du av tinnitus eller öronsus kan du utan remiss kontakta oss på Eartech Hörselkliniker. Våra legitimerade audionomer har utbildning kring tinnitus och en bra start är en hörselundersökning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *