Publicerad den Lämna en kommentar

Om att skydda hörseln i en bullrig värld

skydda-horsel-buller

Idag exponeras vi för höga ljud både i arbetet och på fritiden. De kan vara trafikljud, ljud från verktyg, bilar, gräsklippare eller musik som spelas på din telefon. Allt detta bidrar till att påverka din hörsel negativt. Det kan handla om impulsljud som direkt skadar din hörsel. Exempel här är skott eller smällar. Sedan kan det handla om långtidsexponering där personer i sitt arbete eller på fritiden utsätts för höga ljud och buller. Här kommer ofta problemen med hörseln smygande och dyker upp över tid. 

Tidningen Vox talar om “Noise pollution” och pekar på det faktum att hörselskador påverkar 1 av 4 amerikaner. Här lyfter man fram problemen med att överhuvudtaget kunna undvika ljud i sin vardag. För att minska risken för olika typer av hörselskador bör man i dagens samhälle skydda sin hörsel. Det kan göras via att minska höga ljud i sin omgivning men också via en konsekvent och kontinuerlig användning av hörselskydd

Genom att använda hörselskydd kan du reducera risken för hörselskador. Här finns det två huvudtyper av hörselskydd. Det finns öronproppar som sitter i öronen och det finns olika typer av hörselkåpor. När skall man då använda hörselskydd? Forskare på Creighton University lyfter fram en tumregel som snabbt kan användas i vardagen. Har du svårt att höra en person som talar med normal röststyrka inom en meter så så är förmodligen ljudnivån för hög och du bör använda hörselskydd.

Vad gäller din dagliga miljö är det bästa att kunna mäta upp ljudvolymer i ditt liv. Det kan idag snabbt göras via exempelvis olika appar. Vet man hur höga ljuden i din omgivning är och hur länge du utsätts för dessa kan man snabbt välja rätt hörselskydd och öronproppar. Arbetsmiljöverket har bra information om detta på sin hemsida

Kontakta oss gärna på Eartech Hörselkliniker om hur du bättre kan skydda hörseln i en bullrig värld. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *